Vértezd fel!

Segítő könyvek gyerekeknek

Pöttyös, Csíkos, Delfin! - 3. rész

2019. június 13. 22:26 - Vértezd fel!

Amikor a saját gyerekkori nyaraimra gondolok, a táborok, családi nyaralások és programok mellett mindig újra átjár az az érzés is, ahogy egy különösen forró júliusi vagy augusztusi napon a hűvös szobában olvasom a szüleim gyerekkori könyveit, amiket a nagyszülői házak polcairól zsákmányoltam. A közelgő nyári szünetet ünnepelve ezért egy háromrészes, rendhagyó sorozattal készültem, szeretnék bemutatni néhány klasszikus és közkedvelt könyvet a Móra Kiadó Pöttyös könyvek, Csíkos könyvek és Delfin könyvek sorozatából - olyanokat, amik máig sem veszítettek mondanivalójukból, aktualitásukból, vagy ugyanolyan szórakoztatóak ma is, mint amikor 40-50 évvel ezelőtt megjelentek.

A Delfin könyvek kiadványai 1964 és 1990 között jelentek meg Magyarországon, összesen 160-nál is több cím tartozik a sorozathoz. Az itt megjelent könyvek sokkal kevésbé direkt a lányokat célozzák, mint a Pöttyös vagy a Csíkos sorozat részei, a kötetek között pedig a magyar történelem témái mellett a sci-fik és a kalandregények a meghatározók. Ami persze nem jelenti azt, hogy ezek "fiús" könyvek lennének, ahogy azzal sincs a világon semmi gond, ha a Pöttyös vagy Csíkos sorozatot olvassák fiúk - a lényeg minden esetben az, hogy ezek a sorozatok, bár több köteten is erősen rajta van a kommunista ideológia máza, rejtenek olyan példányokat is, amik ma is nyugodt szívvel olvashatók. Most négy ilyen Delfin könyvet ajánlok.

A sorozat első része: Pöttyös könyvek
A sorozat második része: Csíkos könyvek

A friss posztok mindig megjelennek a Facebook-oldalunkon is, kövesd be, ha szeretnél értesülni ezekről!

covers_43998.jpgAdam Bahdaj Az elcserélt kalap című könyve (Móra, 1973. 222 oldal) valódi detektívtörténet, főhőse pedig a Kilences becenévre hallgató Kriszti. (A könyv méltó párja a szintén a sorozatban megjelent A fekete esernyő, ahol egy Kubus nevű kisfiú keveredik hasonló kalandokba.) A lengyel tengerparton épp szakad az eső, így mindenki a Borostyán presszóban tölti az idejét. Így tesz Kilences is, aki szemtanúja lesz egy különös esetnek: két, hajszálra egyforma kalap lóg a fogason, majd az egyiket egy elegáns férfi, Piperkőc, magával viszi. Hamarosan azonban kiderül, hogy Piperkőc nem a saját kalapját vitte el, hanem egy gordonkaművészét, aki szerint a kalapja napokon belül akár százezret, vagy még többet is érhet. De hány kalap van összesen, mi van a kék dossziéban, és hogyan segíthet a nyomozásban Matyi, a fiatal ornitológus?

 

Micsoda kölykök!  - a könyv címszereplője négy (szintén lengmicsoda.pngyel) testvér, Michal, Zbyszek, az elbeszélő Malgosia és kisöccsük Adzik, valamint barátjuk, Jarek, és persze Jumpó kutya. A kis csapat egy hónapot tölt a tengerparton, ahol indiánosdi és rablóvezéresdi mellett megmérkőznek a helyi gyerekek csapatával, összebarátkoznak annak vezérével, Mikával, felfedeznek egy bunkert, visszacsempésznek egy nagyon fontos tárgyat a helyére, és még egy nem kívánt házasságtól is megmentik Jarek anyukáját. Nincsenek drámai csaták, hatalmas kockázatok, csak egy boldog nyár, négy életvidám gyerek, és persze sok kaland, amik talán azért is élethűre sikerültek, mert a könyv szerzője maga is tizenéves volt akkor, amikor megírta a regényt. (Könyvmolyképző, 2006. 190 oldal)

 

covers_145076.jpgAstrid Lindgren Harisnyás Pippijéért sokan rajonganak - nos, én nem tartozom közéjük, ugyanakkor bármikor fejet hajtok Kalle Blomkvist, Az ifjú mesterdetektív (Móra, 1971. 280 oldal) kalandjai előtt. Ha Blomkvist mester neve esetleg a skandináv krimirajongó felnőtteknek is ismerős A tetovált lány kalandjaiból, az nem véletlen, Stieg Larsson így tisztelgett Astrid Lindgren előtt. A fiatal Kalle két barátjával, Andersszel és Eva-Lottával ebben a kötetben két történeten keresztül is furcsa kalandokba és nyomozásokba bonyolódik, és miközben tombol a nyári szünet, ők felderítenek egy ékszerrablást, egy gyilkosságot, Kalle mester töprengései pedig szinte Sherlock Holmes-i magasságokba emelkednek. Vigyázat, olvasás után az ember azonnal titkokat és rejtélyeket kezd keresni a környezetében!

 

nyaraszigeten.png

Csukás István élő klasszikus, alig van olyan gyerek, aki ne találkozna a meséivel gyerekkorában, legyen szó Süsüről, Sün Balázsról, Pom-Pomról vagy Mirr-Murr kandúrról. Ifjúsági regényei közül több is megjelent a Delfin sorozatban, és bár a legismertebb a Keménykalap és krumpliorr, ennek ellenére - vagy inkább épp ezért - én a saját kedvenc könyvemet, a Nyár a szigetent (Könyvmolyképző, 2017. 242 oldal) ajánlom. Egy csapat általános iskolás fiú, jó barátok, a tanév végeztével táborozni indulnak a szigetre. Egyedül, felnőtt kíséret nélkül. És bár a könyvben nem történik nyomozás, sem műkincsrablás, sem természeti katasztrófa, mégis csodálatos és izgalmas a nyár minden pillanata. És a felelős szülők kedvéért: a végén persze az is kiderül, hogy valóban olyan egyedül voltak-e azok a fiúk a szigeten, mint gondolták.

 

Neked mi volt a kedvenced? Szerepel a listán, vagy kimaradt? Írd meg kommentben, a Facebookon, vagy a vertezdfel@gmail.com címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vertezdfel.blog.hu/api/trackback/id/tr1114882006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása