Vértezd fel!

Segítő könyvek gyerekeknek

"Dögölj meg, csicska!"

2020. február 04. 21:30 - Vértezd fel!

Egy könyv az internetes zaklatásról

A gyerekek online jelenléte és a közösségi oldalakon való zaklatás ténye egyre jobban beépül a közbeszédbe, sok-sok szervezet és szakértő foglalkozik a kérdéssel. Ajánlunk egy könyvet, amit érdemes gyerekek kezébe adni, és mondunk néhány témaötletet, amiről beszélgetni lehet velük olvasás után.

covers_378696.jpg

Kalapos Éva: Massza
Menő Könyvek, 2016.
240 oldal

Kalapos Éva regénye egy általános, nem kirívó középiskolai életképet mutat be - kezdetben. A 15 éves Patrik osztályában vannak jó fejek, vannak olyanok, akiktől jobb két lépés távolságot tartani, de van két barátja, és van egy lány is, Dina, aki tetszik neki. Hobbija is van, szereti a verseket, és kacérkodik a színjátszással - még talán ez sem túl kirívó. Éli a középiskolások mindennapjait, kényelmes helye van az osztály hierarchiájában, és a dolgok egyre jobban alakulnak: bekerül az iskolai színdarabba és Dinával a hosszas csetelések után végül randizni kezdenek.

! VIGYÁZZ, SPOILEREK ! - a poszt folytatásában spoilerek fordulhatnak elő. A többségét nem jelölöm külön, de van, ahol a betűket fehérre színeztem, így a cselekményleírást tartalmazó rész csak akkor látható, ha kijelölöd a szöveget.

Alakuló kapcsolatukat nem mindenki nézi jó szemmel, főleg Győzőt dühíti fel, akit Dina korábban többször is elutasított. A fiúnak és a haverjainak amúgy sincs jó hírük az iskolában, aki nem tetszik nekik, azt egyszerűen szétszívatják. Patrik pedig Dina miatt azonnal célponttá válik. A fiú táskájából rendszeresen eltűnnek a szendvicsei és a büfépénze is, nem engedik be a mosdóba sem. Patrik nem szól senkinek, mert abban bízik, hogy a fiúk előbb-utóbb megunják a szívatását, hiszen mindent úgyis olyan hamar megunnak. És azért sem szól, mert szerinte "csak a gyengék árulkodnak", és aztán úgyis még jobban megbüntetik, ha szólni mer valakinek.

Úgy tűnik, hogy a terve beválik, mert egyik nap aztán abbamarad a szívatás, és bár Patrik kezdetben minden pillanatban attól fél, hogy folytatni kezdik, Győzőék leálltak. Pár napra. Aztán üzenetekkel kezdik bombázni Patrikot, becsmérlik a személyét és a színészi játékát is, tehetségtelennek nevezik. Sosem látták őt színpadon, sem próba közben, ezt Patrik is tudja, de a kétely beférkőzik a gondolataiba: mi van, ha tényleg tehetségtelen? Az üzenetek egyre gyűlnek, Patrik próbál segítséget kérni, de nem talál megértő fülekre a szüleinél. Aztán az üzenetek is leállnak, hogy valami sokkal-sokkal rosszabb történjen, ami a fiú utolsó bástyáját, a barátságait teszi tönkre.

"Szégyen. Amíg Győzőék rám nem szálltak, ez csak egy ötbetűs szó volt. Azóta pedig beivódott a pórusaimba."

 

Miről beszélgessünk?

A regény sok más mellett attól lesz hiteles, hogy nem a jól bevált "szabványtanácsokat" ajánlja fel megoldásként. Patrik sokszor hallotta már azt, hogy tiltsa le a zaklatóit, készítsen screenshotokat a zaklatásról, és hogy forduljon felelős felnőttekhez, ha baj van, ezek a megoldások mégsem működnek.

Beszélgessünk arról, hogy Patrik (és a többi, korábban áldozattá vált gyerek) miért nem tiltotta le a hozzászólásokat és a zaklatókat, miért olvasták el újra és újra az üzeneteket. Hallgassuk meg a gyerekek véleményét erről, beszélgessünk arról, hogy miért fontosak nekik az online jelzések és visszajelzések. (Ma már az okostelefonnal rendelkező gyerekek szinte 24 órában elérhetőek, sokan még alvás közben sem némítják le a telefonjukat.)

Kérdezzük meg, hogy melyik szereplővel tudtak a leginkább azonosulni, milyen érzelmeket ébresztett bennük a szereplők sorsa. Mit gondolnak Bence és Klau szerepéről, szerintük hogyan kellett volna viselkedniük, ők mit tettek volna a helyükben? Beszélgessünk arról, hogy mit gondolnak a barátságokról, hogy szerintük milyen egy jó barátság, hogy ők elég jó barátoknak tartják-e saját magukat, és vannak-e elég jó barátaik?

Hol lehetett volna beavatkozni, és kinek kellett volna beavatkozni? Melyik ponton állították volna meg a cselekményt, kinek a bőrébe bújtak volna, hogyan változtattak volna? Szerintük mi lesz a történet (Patrik dühében és megaláztatásában végül megkéseli Győzőt. A fiú túléli a támadást, Patrik pedig otthon várja a büntetőeljárás végét.) folytatása, mi történik Patrikkal?

 

A könyvből a győri RÉV Színház 9-10. osztályosok számára komplex iskolai és nevelési előadást készített, erről bővebb információk itt érhetők el.

Kérdésed van, hozzászólnál, vagy másik könyvet ajánlanál? Tedd meg itt kommentben, a Facebookon, vagy írj a vertezdfel[kukac]gmail.com e-mail címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vertezdfel.blog.hu/api/trackback/id/tr2514667423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása