Vértezd fel!

Segítő könyvek gyerekeknek

Louise O'Neill: Te kerested a bajt

2019. szeptember 25. 20:04 - Vértezd fel!

covers_459162.jpg

Louise O'Neill: Te kerested a bajt
Tilos az Á Könyvek, 2017.
314 oldal

A könnyedebb posztok és a nyári szünet után beköszöntött az ősz, így ismét a segítő könyvek felé fordulok, és ez alkalommal egy 16 éven felülieknek ajánlott, nagyon súlyos témát boncolgató regényt ajánlok. Már több hónap is eltelt el azóta, hogy elolvastam, de a hatása nem múlik, és azt gondolom, érdemes minél több tinédzser kezébe adni ezt a könyvet, aztán pedig közösen beszélgetni a tartalmáról.

! VIGYÁZZ, SPOILEREK ! - a poszt folytatásában spoilerek fordulhatnak elő. A többségét nem jelölöm külön, de van, ahol a betűket fehérre színeztem, így a cselekményleírást tartalmazó rész csak akkor látható, ha kijelölöd a szöveget.

Emma O'Donovan ír középiskolás lány. Bár folyamatosan szorong a tanulás és a dolgozatainak eredményei miatt, ügyel arra, hogy a külvilág, a barátnőit is beleértve, ebből semmit ne észleljen. Az ő szemükben, ahogy mindenki máséban is, Emma szép és mindenekelőtt népszerű, főleg a fiúknál. Emma mindent és mindenkit megszerez, minden fontos eseményen ott van, és mindenhol eléri, hogy ő álljon a középpontban.

Az egyik buli után azonban minden megváltozik. Emma a házuk teraszán tér magához, szinte meztelenül, és nem sok emléke van az előző estéről. Úgy gondolja, hogy talán kicsit sokat ivott és az sem biztos, hogy el kellett volna fogadnia azt a tablettát Paultól, de másra nem emlékszik. És bár emiatt kellemetlenül érzi magát, úgy véli, a dolgok majd elrendeződnek maguktól.

Nem így történik. A magatehetetlen Emmát ugyanis a buliban több fiú résztvevő is szexuálisan bántalmazta, megerőszakolásáról pedig fényképeket készítettek, amiket másnap közzétettek a közösségi oldalakon. Emma története a kisvárosban és Írország-szerte is vírusszerűen terjedni kezd, "a ballinatoomi lány" ügyéről országos párbeszéd indul. De hiába vannak emberek, ismerősök és ismeretlenek is, akik szerint az erőszak elkövetőit kell felelősségre vonni, többségben vannak azok, akik szerint Emma csak magának kereste a bajt. Mert úgy öltözködött. Mert több fiúval is lefeküdt már korábban. Mert ivott. Mert bulizott. Mert biztosan kihívóan viselkedett. Mert nem állt ellen. Mert elment otthonról. Mert biztosan ő akarta.

Emma és a családja feljelentést tesz a három fiú ellen, bár többen is azt javasolják neki, hogy inkább "felejtse el", ami történt. A nyomozás azonban lassan halad, és Emma élete közben darabokra törik. Kimarad az iskolából, depressziós lesz, éhezteti magát, többször kísérel meg öngyilkosságot. Koszosnak és bűnösnek érzi magát, úgy érzi, mindenki elfordult tőle, korábbi barátnői, a település közvéleménye, de még a családja is. Amikor pedig az édesapja munkahelyi előmenetele kerül veszélybe az egyik erőszaktevő apjának közreműködésére, Emma döntést hoz, és visszavonja a feljelentést. És furcsamód úgy tűnik, hogy ettől a döntéstől a környezetében mindenki megkönnyebbül és mindenki tovább tud lépni. Csak Emma nem.

Kőkemény olvasmány erőszakról, áldozathibáztatásról, férfi és női szerepekről, és keménységéhez az is hozzátesz, hogy Emma O'Donovan nem szerethető főhős. Gonosz a barátaival, gyakran hazudik, élvezi a népszerűségét, egyáltalán nem felel meg a "jó" lányokkal szemben támasztott elvárásoknak. Pontosan emiatt nagyon könnyű Emmát utálni már a kezdetektől, és pontosan emiatt lehet nagyon jót beszélgetni arról a kérdésről, hogy Emma végső soron megérdemelte-e azt, amit kapott.

 

Miről beszélgessünk?

Szögezzük le, hogy erről a könyvről akkor érdemes akár otthon, akár az iskolában beszélgetést kezdeményezni, ha a beszélgetésben részt vevő szülő vagy pedagógus tisztában van az erőszak néhány alapvető jellemzőjével, és határozottan tudja képviselni azt a véleményt, hogy soha senki nem "érdemel" erőszakot, különös tekintettel a szexuális bántalmazásra. Ha bővebben tájékozódnál a témában, szívből ajánlom a NANE Egyesület szakmai anyagait. Ugyanakkor természetesen fontos teret adni a gyerekek és fiatalok véleményének a kérdésben, hogy megismerjük az ő álláspontjukat, vagy azt, hogy az általuk követett véleményvezérek milyen üzenetet közvetítenek erről a jelenségről.

Kérdezzük meg, hogy mi volt az olvasók véleménye Emmáról a könyv elején, milyen embernek tartották, szívesen barátkoztak-e volna vele. Érdemes arról is beszélgetni, hogy mi lehet Emma viselkedésének hátterében, miért hazudik például arról, hogy mennyit készül egy-egy dolgozatra, hogy viselkednek vele a szülei, milyen viszonyok uralkodnak a családjában. Beszélgessünk arról, hogy változott-e a véleményük Emmáról a könyv végére, mit gondolnak róla most.

Emmának már a bántalmazás előtt is sok konfliktusa van a barátaival, ezért érdemes lehet külön időt szentelni annak, hogy elemezzük az egyes barátságok tartalmát és ezeknek a kapcsolatoknak a problémáit. Beszélgethetünk arról, hogy a gyerekek szerint mik a jó barátság ismérvei, nekik mi fontos a barátságaikban, őket mi vihetné rá arra, hogy egy baráti kapcsolatot megszakítsanak. Mit gondolnak arról, hogy a könyv melyik pontján (vagy pontjain) avatkozhattak volna be Emma barátai, és mit gondolnak arról, hogy miért nem tették ezt. Megkérdezhetjük, hogy voltak-e már olyan helyzetben, amikor kiálltak egy barátjukért, amikor nem álltak ki, de utólag úgy érzik, hogy ki kellett volna, illetve, hogy értük álltak-e már ki, vagy hagyták-e őket cserben. Beszélgessünk arról, hogy milyen érzés volt, és utólag döntenének-e máshogy egyes esetekben.

A könyv központi témája, és egyben az egyik legnehezebb beszédtéma maga a szexuális bántalmazás. Beszélgessünk arról, hogy szerintük milyen összetevői vannak egy jó párkapcsolatnak, és a sok megemlített jelző mellett térjünk ki a kölcsönös tisztelet fontosságára. Kérdezzük meg, hogy mit értenek kölcsönös tisztelet alatt, és tudatosítsuk, hogy ez a párkapcsolat minden szakaszában fontos, és akkor is, ha végül a randevúkból nem lesz kapcsolat. A kölcsönös tisztelet különösen fontos akkor, ha a felek között szexuális kapcsolat jön létre. Beszéljük meg, hogy hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy mindkét résztvevő szabad akaratából vesz részt az aktusban. Térjünk ki arra, hogy "a nem nemet jelent", ehhez megnézhetjük a NANE Kérsz teát?! kampányához készült videókat is. Bár a nők elleni szexuális erőszak gyakoribb jelenség, emeljük ki azt is, hogy a fiúknak ugyanúgy joguk van nemet mondani, mint a lányoknak, és hogy a két fő beleegyezése ténylegesen mindkettejüket kell, hogy jelentse.

Beszélhetünk arról is, hogy miért volt nehéz Emmának részt vennie a feljelentést követő eljárásban, hogy viselkedett vele és a családjával a többi szereplő. Kérdezzük meg, hogy a gyerekek szerint mi nehezítette meg azt, hogy Emma kitartson álláspontja mellett, és beszélgessünk arról, hogy hogyan lehet támogatást nyújtani azoknak, akik ilyen helyzetben vannak.

Kérdésed van, hozzászólnál, vagy másik könyvet ajánlanál? Tedd meg itt kommentben, a Facebookon, vagy írj a vertezdfel[kukac]gmail.com e-mail címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vertezdfel.blog.hu/api/trackback/id/tr6714896654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása