Vértezd fel!

Segítő könyvek gyerekeknek

Hogyan olvasd ezt a blogot?

2019. március 13. 15:01 - Vértezd fel!

A Vértezd fel! blog olyan gyerekeknek szóló könyveket mutat be, amik nem csupán olvasmányosak, szépek, szórakoztatóak, újdonságnak számítanak vagy épp a klasszikusok közé sorolhatóak, de olyan elemeket is tartalmaznak, amik segítik átlendülni a gyerekkor döccenőin olvasóikat, tudással, erényekkel, lelki ellenállóképességgel vértezve fel őket. Legyen szó kiközösítésről, zaklatásról, gyászról vagy önbizalom-növelésről, az itt ajánlott könyvek személyes véleményem szerint jó hatással vannak olvasóikra. Az egyes könyveket azonban nem csak ajánlom, hanem minden posztban konkrét segítséget nyújtok ahhoz is, hogy a szülők feldolgozhassák gyermekeikkel közösen az olvasottakat.

Egy-egy posztban a következő információkat találod meg:

  1. A könyv szerzője, magyar címe, kiadási adatai.

  2. A tartalom rövid ismertetése - mivel elsősorban a szülőknek szeretnék segítséget nyújtani, gyakran  spoileresen, de a szövegben külön jelölöm a cselekményleírást tartalmazó részt.

  3. Minden poszt végére összegyűjtök olyan konkrét segítő témákat és kérdéseket, amikkel a szülők és a gyerekek közösen dolgozhatják fel az olvasottakat. A segítő kérdések használatával elindíthatjuk a beszélgetést a könyvről. Bizonyos témáknál arról is írok, hogy milyen más módszereket ajánlok, mit fontos szem előtt tartani az adott kérdés megbeszélésekor, vagy mikor szükséges szakemberhez fordulni. Ha valamelyik témánál ezt hiányoljátok, nyugodtan jelezzétek nekem. A beszélgetéshez majdnem nélkülözhetetlen, hogy a szülők is elolvassák az adott könyvet, ezt néha ki lehet cselezni azzal, ha először megkéritek a gyereket, hogy mesélje el, miről szólt a könyv. Ilyenkor viszont megsokasodnak a szülők oldaláról az "értetlen" kérdések, a gyerekek felől pedig a "Jaj, Apaaaa / Anyaaaa, az nem úgy volt!" felkiáltások.

  4. A posztokat címkékkel látom el a könnyebb kereshetőség miatt. A könyveket nem választom szét "fiús" és "lányos" könyvekre, viszont mindenhol jelölöm a főszereplő(k) nemét. Teszek ajánlást arra, hogy hány éves kortól ajánlom az egyes könyveket, de ez csak iránytű, ezt jobb mindenkinek a saját gyereke ismeretében eldönteni. Ha a kiadó feltüntetett valamit a könyv borítóján, azt én is megteszem, illetve a segítő kérdéseknél teszek ajánlásokat, ha szükséges. A címkék között igyekszem minél pontosabban jelölni azokat a kihívásokat, amikkel a könyv foglalkozik.

  5. Nagyon boldog vagyok, ha könyvet ajánlotok akár kommentben, akár a vertezdfel[kukac]gmail.com-on keresztül. Az ajánlások esetében azonban fontos tudnotok, hogy ide csak olyan könyvek kerülnek ki, amik foglalkoznak valamilyen gyerekkori problémahelyzettel, és amik megfelelő megoldási javaslatot, megküzdési stratégiát mutatnak be. Az itt ajánlott könyveken kívül még számos remek gyerekkönyv van a piacon, és sokan igyekeznek megkönnyíteni a döntést. Ide csak olyan könyvek kerülnek ki, amiket én olvastam és ajánlok is.

Minden javaslatot, ajánlást, reakciót és élménybeszámolót örömmel fogadok a kommentek között, vagy ha nem szeretnéd kitenni a kirakatba, akkor a vertezdfel[kukac]gmail.com-on, vagy a Moly.hu erre a célra létrehozott polcán.

Jó olvasást, jó közös időtöltést kívánok!

Szólj hozzá!
Címkék: gyik

A bejegyzés trackback címe:

https://vertezdfel.blog.hu/api/trackback/id/tr1314598646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása